Tandplak verwijderen: Waarom het er is & hoe verwijderen

Tandplak verwijderen

Tandplak verwijderen is het proces van het verwijderen van tandplak. Tandplak is een kleverige, kleurloze film die zich op uw tanden vormt. Het bestaat uit bacteriën en etensresten. Als je het laat zitten, kan tandplak leiden tot gaatjes en tandvleesproblemen.

Het doel van een bezoek aan de mondhygiënist is om uw tanden en tandvlees te reinigen, zodat ze er op hun best uitzien en aanvoelen. Uw mondhygiënist gebruikt instrumenten zoals een tandenborstel, stoker of polijstapparaat om plak op moeilijk bereikbare plaatsen rond uw tanden te verwijderen. Ze reinigen ook diep tussen uw tanden met instrumenten die curettes of parodontale sondes worden genoemd.

Het verwijderen van tandplak is belangrijk omdat het tandbederf en tandvleesontsteking (gingivitis) helpt voorkomen. Het kan ook uw risico op andere ernstige gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten en beroertes, verminderen.

Tandplak verwijderen

Hoe ontstaat tandplak?

Tandplak ontstaat wanneer er tijdens het eten of drinken voedseldeeltjes tussen de tanden en het tandvlees terechtkomen. Als deze deeltjes na het eten niet uit de mond worden verwijderd, kunnen ze afbreken en zuren afgeven die het tandvlees irriteren. De zuren beginnen ook het tandglazuur en dentine (de tand onder het glazuur) af te breken. Hierdoor ontstaan ontstekingen en kan zich meer tandplak ophopen. Terwijl dit na verloop van tijd gebeurt, blijven de bacteriën zuren produceren die zowel de weke delen als het glazuur nog dieper aantasten.

Hoe kan je tandplak voorkomen? (zelf tandplak verwijderen)

zelf tandplak verwijderen

Tandplakpreventie is een belangrijk onderdeel van de tandverzorging. Het eerste wat u moet doen is uw tanden minstens twee keer per dag poetsen en één keer per dag stokeren. Zo kunt u tandplak verwijderen tussen uw tanden.

U moet uw tanden poetsen met tandpasta die fluoride bevat, omdat het helpt gaatjes te voorkomen en het glazuur van uw tanden te versterken. Het beschermt ook tegen tandbederf, tandvleesproblemen en erosie van het glazuur.

Gebruik een borstel met zachte haren en poets met ronddraaiende bewegingen. Poets minstens twee minuten aan elke kant van de mond en langs de tandvleesrand, waar de meeste bacteriën groeien.

Stokeren helpt bij het verwijderen van voedselresten tussen de tanden die niet verwijderd kunnen worden door alleen te poetsen, evenals de resterende plak die niet verwijderd is door alleen te poetsen.

Hoe kan je tandplak verwijderen op moeilijk bereikbare plekken?

Hoe kan je tandplak verwijderen op moeilijk bereikbare plekken

We weten allemaal dat een goede mondhygiëne essentieel is voor een gezonde mond en het voorkomen van tandbederf, tandvleesproblemen en een slechte adem. Maar sommige delen van onze mond zijn moeilijk te bereiken, zelfs met een tandenborstel.

Hierdoor kan het moeilijk zijn om tandplak en voedselresten op die plekken te verwijderen. Plak verwijderen op deze plaatsen is belangrijk omdat de ophoping van plak kan leiden tot gaatjes tussen de tanden. Bovendien kan deze ophoping tandvleesproblemen veroorzaken als ze niet wordt behandeld.

Als u uw achterste kiezen moeilijk kunt bereiken met een tandenborstel, gebruik dan een rager om elke dag tussen de kiezen te reinigen.

Kan je tandplak zien?

Tandplak is met het blote oog niet te zien. Een mondhygiënist kan het met de hand verwijderen of met een speciaal instrument.

Als tandplak niet wordt verwijderd door tweemaal daags te poetsen en eenmaal daags te stokeren, verhardt het tot tandsteen. Dit biedt een platform voor nog meer plak en maakt het moeilijker te verwijderen met regelmatig poetsen.

Als u niet regelmatig poetst of helemaal niet stokert, kunnen uw tanden gaatjes of tandvleesproblemen krijgen - beide potentieel ernstige problemen die kunnen leiden tot tandverlies als ze niet worden behandeld.

Bezoek altijd de mondhygiënist

Een bezoek aan de mondhygiënist is de beste manier om tandplak en tandsteen te verwijderen. Het helpt ook tandvleesproblemen en tandbederf te voorkomen.

Als u al meer dan zes maanden niet naar de mondhygiënist bent geweest, moet u overwegen een afspraak te maken. Uw mondhygiënist kan u helpen uw tanden en tandvlees te onderhouden met regelmatige poetsbeurten en periodieke mondonderzoeken (controles).

De mondhygiënist is een gediplomeerd tandarts die gespecialiseerd is in het reinigen van tanden, het verwijderen van tandplak en tandsteen, poetsen, stokeren en het voorlichten van patiënten over de juiste mondverzorgingstechnieken om hun tanden gezond te houden. Indien nodig kan uw mondhygiënist ook een fluoridebehandeling of andere soorten sealants aanraden die de tanden beschermen tegen tandbederf.

Een bezoek aan de mondhygiënist voor gebitsreiniging wordt aanbevolen ten minste twee keer per jaar voor iedereen.