Periodiek Mondonderzoek (PMO): Wat is het & waarom nodig?

Mondonderzoek

Het mondonderzoek bij de mondhygiënist is een grondige evaluatie van uw mond, tanden en tandvlees. Het onderzoek begint met een visuele inspectie met behulp van een kleine spiegel. Het spiegeltje wordt voorzichtig gebruikt om de harde en zachte weefsels in uw mond te onderzoeken op tekenen van ziekte.

Het onderzoek omvat een inspectie van uw tanden en tandvlees op afwijkingen zoals verkleuringen of gaatjes. De mondhygiënist beoordeelt ook hoe uw tanden op elkaar passen bij het kauwen van voedsel om te controleren op abnormale slijtagepatronen op de bijtvlakken van uw tanden.

Een mond inspectie omvat ook het testen op tekenen van tandvleesaandoeningen door de diepte van de pockets rond elke tand te meten en tests uit te voeren om bloedingen en ontstekingen in het tandvlees op te sporen. Als u parodontitis heeft, kan uw mondhygiënist een behandeling aanbevelen om verdere schade aan uw mond en tanden te voorkomen.

Periodiek mondonderzoek

Periodiek mondonderzoek

Een periodiek mondonderzoek is essentieel voor het vroegtijdig opsporen van gebitsproblemen. Het is een goed idee om uw mondhygiënist ten minste eenmaal per jaar te bezoeken, of tweemaal per jaar als u speciale behoeften hebt.

Het doel van een mond inspectie is het controleren op cariës (tandbederf) en parodontitis, het beoordelen van de status van bestaande restauraties en het opsporen van nieuwe problemen die kunnen ontstaan in de periode tussen twee bezoeken.

Wat gebeurt er tijdens een mondonderzoek?

Tijdens een periodiek mondonderzoek zoekt uw mondhygiënist naar tekenen van tandvleesontsteking, tandbederf of andere gebitsproblemen. Hij/zij controleert ook op gaatjes en zorgt ervoor dat alles gezond is voordat hij een behandelplan opstelt.

Waarom heb ik een periodiek mondonderzoek nodig?

U hebt misschien verhalen gehoord over mensen die niet regelmatig naar de mondhygiënist gaan, maar het is belangrijk om te onthouden dat regelmatige poetsbeurten essentieel zijn voor het behoud van een goede mondgezondheid. Tijdens een periodiek mondonderzoek controleert uw mondhygiënist op tekenen van tandvleesproblemen en andere problemen voordat het ernstige problemen worden. Als u niet regelmatig op controle gaat, kan het u in de toekomst meer geld kosten als het tijd is om deze problemen te behandelen.

Hoe vaak moet ik naar de mondhygiënist gaan voor een controle?

Uw mondhygiënist zal u adviseren hoe vaak u een periodiek mondonderzoek moet ondergaan, maar als algemene regel geldt dat dit voor de meeste mensen om de zes maanden moet gebeuren. Als u echter risicofactoren hebt voor tandvleesproblemen of als u eerder problemen met uw gebit of tandvlees hebt gehad, kan uw mondhygiënist u aanraden vaker een onderzoek te laten uitvoeren.

Parodontaal mondonderzoek bij de mondhygiënist

Een parodontaal mondonderzoek is essentieel voor de gezondheid van uw tanden en tandvlees op lange termijn. De  mondhygiënist voert minstens eenmaal per jaar een parodontaal onderzoek uit, maar sommige mensen hebben vaker een bezoek nodig.

Uw parodontale status kan na verloop van tijd veranderen, dus het is belangrijk dat u regelmatig op controle komt. Tijdens uw bezoek gebruikt uw mondhygiënist speciale instrumenten om uw tanden en tandvlees te onderzoeken. Ze zullen ook röntgenfoto's maken om te kijken of er mogelijk botverlies is rond uw tanden.

Parodontitis ontstaat wanneer bacteriën in tandplak zich ophopen op het oppervlak van uw tanden. Als dit niet wordt behandeld, kan deze ophoping ontstekingen en infecties veroorzaken in de weefsels die uw tanden ondersteunen (parodontale ligamenten). Dit kan leiden tot tandverlies als het niet goed behandeld wordt!

Een grondig parodontaal mondonderzoek  kan helpen om eventuele problemen op te sporen die uw mondgezondheid kunnen beïnvloeden, zodat ze kunnen worden behandeld voordat het later ernstige problemen worden.