Gebitsreiniging bij de mondhygiënist: Alles wat u moet weten

Gebitsreiniging

Een gebitsreiniging is een preventieve basisprocedure die uw tanden en tandvlees gezond houdt.

Tijdens de reiniging verwijdert onze mondhygiënist tandplak en tandsteen van uw tanden. Tandplak, een kleverige laag bacteriën, verzamelt zich voortdurend op uw tanden. Het ontstaat omdat we niet altijd even vaak poetsen en flossen. Tandplak irriteert het tandvlees en veroorzaakt bloedingen. Na verloop van tijd kan tandplak verharden tot tandsteen dat moeilijk te verwijderen is met alleen poetsen. De opbouw van tandsteen verhoogt het risico op tandvleesproblemen en tandbederf.

Een gebitsreiniging omvat ook een evaluatie van uw gebit op tekenen van tandbederf of infectie die behandeld moeten worden met preventieve zorg, zoals verzegeling of fluoridebehandelingen.

Gebitsreiniging kosten

gebitsreiniging kosten

De kosten van een gebitsreiniging zijn afhankelijk van de tijd. Wij rekenen per 5 minuten, met een minimum van 30 minuten. Kijk op onze pagina voor de actuele tarieven. De kosten zijn ook te vinden op de website van de NZA, hier staan ze vast en zijn we volledig gedekt.

Wij hebben geen verborgen kosten of extra kosten, dus u weet precies wat het kost voordat u met de behandeling begint.

Wat houdt een gebitsreiniging in?

Een professionele gebitsreiniging omvat meer dan alleen het poetsen van uw tanden. We controleren ook op tekenen van tandbederf of tandvleesproblemen en controleren of al uw tanden en kiezen gezond zijn. Uw mondhygiënist kan röntgenfoto's van uw mond maken om een nauwkeurig beeld te krijgen van de toestand van uw gebit en om te controleren op tandbederf of tandvleesaandoeningen tijdens het onderzoeksgedeelte van de afspraak.

Hoe lang duurt een gebitsreiniging?

Een gebitsreiniging duurt gemiddeld 30 minuten tot een uur. Dit kan variëren afhankelijk van het schema van uw mondhygiënist en de complexiteit van uw zaak. (Een dieptereiniging kan langer duren, maar dat hangt af van hoeveel werk uw mondhygiënist moet doen).

Wat gebeurt er tijdens een gebitsreiniging?

Wat gebeurt er tijdens een gebitsreiniging

Een gebitsreiniging duurt meestal ongeveer 30 minuten tot een uur en omvat het volgende:

  • Mondonderzoek: Uw mondhygiënist onderzoekt uw tanden, tandvlees en kaakbot. Hij of zij zoekt naar gaatjes, tandvleesproblemen en andere problemen die behandeld moeten worden.
  • Scaling: Als er tandsteen op uw tanden zit of tandplak onder uw tandvlees, wordt dit verwijderd met speciaal gereedschap, scalers of curettes genaamd. Dit helpt toekomstig tandbederf en tandvleesproblemen te voorkomen.
  • Polijsten: Uw mondhygiënist polijst de ruwe plekken op uw tanden met een fijne schuurpasta tot ze weer glad zijn. Polijsten helpt de opbouw van bacteriën rond het tandoppervlak te verminderen, wat kan leiden tot een slechte adem (halitose).
  • Fluoridebehandeling: Fluoride versterkt het tandglazuur, zodat het minder snel slijt door zuur voedsel en zure dranken zoals frisdrank of vruchtensap.

Is een gebitsreiniging pijnlijk?

Het korte antwoord is nee. Een gebitsreiniging is niet pijnlijk. Het langere antwoord is dat het afhangt van de conditie van uw tanden en tandvlees, maar de meeste mensen vinden een gebitsreiniging zeer comfortabel.

Waarom moet ik regelmatig een gebitsreiniging ondergaan?

De American Dental Association beveelt regelmatige gebitsreiniging aan om uw glimlach gezond en uw tandvlees ziektevrij te houden.

Regelmatige gebitsreiniging is essentieel voor het voorkomen van tandvleesaandoeningen, de belangrijkste oorzaak van tandverlies bij volwassenen. Parodontale aandoeningen kunnen worden bestreden door de tanden en het omliggende weefsel vrij te houden van tandplak, de kleverige laag bacteriën die zich voortdurend op onze tanden vormt. Tandplak bevat miljoenen bacteriën die het tandvlees kunnen irriteren. Als dit niet wordt behandeld, kan deze irritatie ontstekingen veroorzaken en leiden tot rood en gezwollen tandvlees, gingivitis genaamd. Onbehandeld kan gingivitis overgaan in parodontitis, een ernstigere vorm van tandvleesontsteking waarbij pockets (ruimtes) tussen de tanden en het tandvlees ontstaan die geïnfecteerd raken met bacteriën die bekend staan als parodontale pathogenen. Deze parodontale ziektekiemen kunnen deze pockets binnendringen en nog meer ontstekingen en schade aan uw tanden en tandvlees veroorzaken.

Regelmatige gebitsreiniging helpt tandplak te verwijderen tussen de tanden en kiezen waar u met een elektrische tandenborstel of flossen alleen niet bij kunt. Regelmatige gebitsreiniging helpt ook tandvleesaandoeningen te voorkomen of te vertragen door het verwijderen van tandsteen dat zich op uw tanden afzet voordat het schade veroorzaakt aan het bot.