Gebitsreiniging bij de mondhygiënist:
Alles wat u moet weten

Een gebitsreiniging is een preventieve behandeling die uw tand- tandvlees gezond houdt.

Tijdens een gebitsreiniging wordt tandplak en tandsteen grondig verwijderd. Tandplak is een plakkerige laag van bacteriën die zich ophoopt en op de tanden en kiezen vormt. Deze bacteriën kunnen het tandvlees irriteren en bloedingen veroorzaken. Wanneer tandplak niet tijdig wordt verwijderd, kan het verharden tot tandsteen, wat lastig te verwijderen is met alleen poetsen.

De opbouw van tandsteen verhoogt het risico op tandvleesontstekingen en tandbederf. Daarom is een professionele reiniging belangrijk om de mondgezondheid te bevorderen.

Gebitsreiniging kosten

Gebitsreiniging kosten

De kosten voor een gebitsreiniging bij een mondhygiënist in Nederland variëren en worden meestal bepaald op basis van de tijd die de behandeling in beslag neemt. De tarieven voor tandheelkundige zorg worden elk jaar landelijk vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA). Kijk op onze pagina voor de actuele tarieven.

Vergoeding vanuit de zorgverzekering

  • Tot 18 jaar: Tandheelkundige zorg, inclusief mondhygiëne, wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering.
  • Vanaf 18 jaar: Mondhygiëne en gebitsreiniging vallen buiten de basisverzekering, maar kunnen vergoed worden als je een aanvullende tandartsverzekering hebt.

Het is altijd verstandig om bij de mondhygiënist of tandarts te informeren naar de exacte kosten van de behandeling en je zorgverzekering te raadplegen voor de dekking.

Hoe lang duurt een gebitsreiniging?

Een gebitsreiniging bij de mondhygiënist(e) is afhankelijk van de situatie van uw gebit. Over het algemeen kan een gebitsreiniging tussen de 30 en 45 minuten duren.

Waarom is gebitsreiniging regelmatig belangrijk?

De American Dental Association beveelt regelmatige gebitsreiniging aan om uw glimlach gezond en uw tandvlees ziektevrij te houden.

Regelmatige gebitsreiniging is essentieel voor het voorkomen van tandvleesaandoeningen, de belangrijkste oorzaak van tandverlies bij volwassenen. Parodontale aandoeningen kunnen worden bestreden door de tanden en het omliggende weefsel vrij te houden van tandplak, de kleverige laag bacteriën die zich voortdurend op onze tanden vormt. Tandplak bevat miljoenen bacteriën die het tandvlees kunnen irriteren. Als dit niet wordt behandeld, kan deze irritatie ontstekingen veroorzaken en leiden tot rood en gezwollen tandvlees, gingivitis genaamd. Onbehandeld kan gingivitis overgaan in parodontitis, een ernstigere vorm van tandvleesontsteking waarbij pockets (ruimtes) tussen de tanden en het tandvlees ontstaan die geïnfecteerd raken met bacteriën die bekend staan als parodontale pathogenen. Deze parodontale ziektekiemen kunnen deze pockets binnendringen en nog meer ontstekingen en schade aan uw tanden en tandvlees veroorzaken.

Regelmatige gebitsreiniging helpt tandplak te verwijderen tussen de tanden en kiezen waar u met een elektrische tandenborstel of flossen alleen niet bij kunt. Regelmatige gebitsreiniging helpt ook tandvleesaandoeningen te voorkomen of te vertragen door het verwijderen van tandsteen dat zich op uw tanden afzet voordat het schade veroorzaakt aan het bot.

Wat houdt een gebitsreiniging in?

Regelmatige gebitsreiniging bij de mondhygiënist is belangrijk voor het behoud van een gezond gebit en voorkomt verschillende mondgezondheidsproblemen op de lange termijn.

Wat gebeurt er tijdens een gebitsreiniging?

https://mondzorgutrechtzuid.nl/wp-content/uploads/Wat-gebeurt-er-tijdens-een-gebitsreiniging-1280x853.jpg

Een gebitsreiniging bij de mondhygiënist is een professionele behandeling om tandplak, tandsteen en verkleuring te verwijderen. De mondhygiënist maakt gebruik van speciale instrumenten/ultrasone apparaat om tandsteen te verwijderen, polijst de tanden voor een glad oppervlak en schoon resultaat, en kan indien nodig een fluoridebehandeling toepassen voor extra bescherming of voor gevoeligheid.

Is een gebitsreiniging pijnlijk?

Gebitsreiniging bij de mondhygiënist wordt over het algemeen niet als pijnlijk ervaren, maar het kan ongemakkelijk zijn. De ervaring verschilt van persoon tot persoon en hangt af van verschillende factoren:

  1. Tandvleesontsteking of gevoeligheid: Als je last hebt van tandvleesontsteking (gingivitis) of gevoelige tanden, kan de behandeling onaangenaam aanvoelen. Ontstoken tandvlees kan sneller bloeden en gevoelig zijn tijdens de behandeling.
  2. Opgehoopte tandsteen: Hoe meer tandsteen er aanwezig is, hoe meer werk de mondhygiënist moet verrichten om dit te verwijderen. Dit kan soms wat druk of ongemak veroorzaken, vooral wanneer het tandsteen zich onder het tandvlees bevindt.

Voor de meeste mensen is gebitsreiniging meer ongemakkelijk dan pijnlijk, en het gevoel van schone mond na de behandeling maakt het vaak de moeite waard. Regelmatige gebitsreiniging helpt ook om ongemak in de toekomst te verminderen, omdat er minder tandsteen en tandvleesproblemen ontstaan.

Neem contact met ons op

06 – 38 38 70 30
info@mondzorgutrechtzuid.nl

Stel uw vraag

Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.

    Naam

    E-mailadres

    Telefoonnummer

    Onderwerp

    Uw vraag

    Onze contactgegevens

    Mondhygiënepraktijk Utrecht Zuid
    Europaplein 352
    3526 WG Utrecht

    Openingstijden
    Maandag : 08:00 – 17:00
    Dinsdag : 08:00 – 17:00
    Woensdag : 08:00 – 17:00
    Donderdag : 11:00 – 17:00
    Vrijdag : 08:00 – 17:00
    NVM Mondhygienisten Logo

    © Alle rechten voorbehouden – Mondzorg Utrecht Zuid | Website met liefde ontworpen & marketing door Furkan Kizilbayir

    © Alle rechten voorbehouden – Mondzorg Utrecht Zuid | Website met liefde ontworpen door Furkan Kizilbayir