Gaatje in kies: Symptomen, behandeling & alles wat je wil weten

Gaatje in kies

Een gaatje in kies heet cariës. Het is een defect of structurele schade aan de tand waarbij er verlies van substantie is door demineralisatie en bacteriële werking. Gaatjes kunnen overal op je tanden voorkomen, maar de meest voorkomende gebieden zijn de kauwvlakken van je achterste kiezen. Gaatjes zijn een van de meest voorkomende problemen waar mensen tegenwoordig last van hebben. Tandbederf, ook bekend als cariës, kan al op jonge leeftijd beginnen en het hele leven voortduren als er geen goede preventieve zorg wordt verleend.

Cariës begint vaak met een klein plekje op uw tand dat u maanden of zelfs jaren niet opmerkt. Naarmate het voortschrijdt, valt het op als een witte of bruine vlek op het tandoppervlak. Als u een actieve gaatje heeft, kunt u gevoeligheid voelen voor warm of koud eten en drinken, wat betekent dat het tijd is om een afspraak te maken.

Gaatje in kies

Hoe ziet een beginnend gaatje in kies eruit?

In het beginstadium ziet cariës eruit als witte vlekken of gaatjes op het oppervlak van de aangetaste tanden. Ze zijn niet altijd zichtbaar vanaf de zijkant of bovenkant van de tand, maar alleen vanaf de binnenkant (bij uitvergroting). De witte plekjes beginnen meestal klein en breiden zich na verloop van tijd uit tot grotere gaten of scheurtjes in de glazuurlaag van uw tanden.

De meest voorkomende tekenen van beginnende cariës zijn:

  • Verkleuring, die eerst lichtbruin of gelig kan zijn, maar na verloop van tijd donkerder wordt;
  • Witte plek op een verder gezond uitziend oppervlak;

Doet het pijn als je een gaatje in kies hebt?

Het antwoord op de vraag of het pijn doet als je een gaatje in een kies hebt, is ja en nee. Ja, het doet pijn, maar niet altijd en niet lang. Heb je een heel groot gaatje, dan kan het langere tijd pijn doen. Als je tand gevoelig is voor kou, warmte of zoetigheid, dan kan er een probleem zijn met die specifieke tand.

Als u niet zeker weet wat de pijn veroorzaakt, moet u zo snel mogelijk naar uw tandarts/mondhygiënist gaan. Die kan uw mond onderzoeken en vaststellen of er schade aan uw tanden of tandvlees is die de pijn kan veroorzaken.

Als er geen zichtbare schade is aan uw tanden of tandvlees, kan de tandarts/mondhygiënist u aanraden een röntgenfoto van uw mond te laten maken om te kijken of er tekenen van tandbederf onder het glazuur van de tand zijn of andere problemen die behandeld moeten worden, zoals wortelkanaalbehandeling of het vervangen van een tandvulling.

Wat zijn de symptomen van gaatje in kies?

Wat zijn de symptomen van gaatje in kies

Als je een gaatje hebt, kun je merken aan de volgende symptomen:

  • Witte of donkere verkleuringen op uw tandoppervlak. Dit wordt veroorzaakt door bacteriële plaque en tandsteenafzetting op uw tanden.
  • Pijn bij het kauwen van voedsel of het drinken van hete vloeistoffen.
  • Aanhoudende pijn in de kaak.
  • Slechte adem (halitose).

Als u een gaatje hebt, moet u meteen naar de tandarts/mondhygiënist gaan, want het kan snel erger worden als het niet vroegtijdig wordt behandeld.

Gaatje in kies behandeling

Gaatjes in kiezen kunnen op verschillende manieren worden behandeld. De meest gebruikelijke behandeling is het vullen van de gaatjes met een vulling. Het vulmateriaal is meestal een tandheelkundige composiet die in de tand wordt geplaatst en aan het glazuur wordt gehecht.

Is een gaatje in je kies erg?

Het antwoord is ja, een gaatje in je kies is slecht. Een gaatje kan zich in je tand ontwikkelen en pijn en infectie veroorzaken als het niet behandeld wordt. Het goede nieuws is dat gaatjes te voorkomen zijn, en er zijn veel manieren om ze te voorkomen.

Hoe lang kun je met een gaatje lopen?

Hoewel u met een gaatje kunt lopen, raden wij u aan niet te lang te wachten met het maken van een afspraak, want dan kan uw gaatje groter worden. Hoe langer u wacht om het te laten behandelen, hoe groter de kans dat het ernstiger wordt.

Wat gebeurt er als je een gaatje niet laat vullen?

Een klein gaatje in je tand lijkt misschien niet zo erg, maar kan in de toekomst tot grotere problemen leiden. Als u het niet laat behandelen, kan een klein gaatje groter worden en uiteindelijk leiden tot een wortelkanaalbehandeling of verlies van uw tand.

Kan je een gaatje wegpoetsen?

In sommige gevallen kunt u beginnende gaatjes zelf herstellen (remineralisatie) door goed te poetsen met fluoridehoudende tandpasta. Dit doet u door twee keer per dag twee minuten voorzichtig te poetsen met zachte borstelharen in een ronddraaiende beweging.

Wat kun je zelf doen tegen een gaatje?

Wat kun je zelf doen tegen een gaatje

U kunt het volgende doen om een gaatje te voorkomen:

  1. Poets goed met een fluoridehoudende tandpasta: Twee keer per dag poetsen met een fluoridetandpasta is belangrijk om gaatjes te voorkomen. Fluoride helpt de tanden te versterken en vermindert tandbederf. Het houdt ook het glazuur sterk en maakt het beter bestand tegen tandbederf. De American Dental Association raadt aan minstens twee keer per dag twee minuten te poetsen met een fluoridetandpasta, of zoals voorgeschreven door uw tandarts/mondhygiënist.
  2. Dagelijks stokeren: Dagelijks stokeren is een andere manier om gaatjes te voorkomen. Etensresten kunnen tussen de tanden blijven steken, waardoor zich na verloop van tijd tandplak en tandsteen op de tanden opbouwt. Poetsen alleen verwijdert dit soort vuil niet uit uw mond, maar stokeren wel. Het is vooral belangrijk om te stokeren voordat u naar bed gaat, zodat voedselresten die zich overdag hebben opgehoopt uit uw mond worden verwijderd voordat ze de tijd hebben om 's nachts uit te harden tot tandplak. Stokeren verwijdert ook de bacteriën tussen uw tanden, wat een slechte adem (halitose) kan verminderen.

Wat doet een tandarts/mondhygiënist als je een gaatje hebt?

Wat doet een tandarts als je een gaatje hebt

Wat doet een tandarts/mondhygiënist als je een gaatje hebt? Hij geeft je een vulling. Deze vulling herstelt de tand, maar voorkomt ook dat de tand verder vergaat en neemt eventuele pijn weg. Een vulling is een restauratie die de vorm en functie van de tand herstelt door de gaatje op te vullen.

Het vulmateriaal wordt in de gaatje geplaatst, waar het uithardt en hecht aan de resterende tandstructuur. De tand of kies wordt vervolgens gepolijst, zodat deze opgaat in de omringende tanden.

Hoeveel kost het om een gaatje te laten vullen?

De kosten van een vulling zijn terug te vinden op onze pagina (bekijk actuele tarieven). De kosten zijn ook terug te vinden op de website van NZA, hier is het vastgesteld en daar zijn we volledig gedekt.

Hoe lang mag je niet eten na een vulling?

Als u een vulling heeft gehad, kunt u direct na de behandeling weer eten. Tenzij er verdoving is gebruikt, in dat geval moet u even oppassen met eten en drinken. U kunt uw mond verbranden indien u iets warms eet/drinkt.