Ontstoken tandvlees (gingivitis): Wat te doen & behandelen

Ontstoken tandvlees

Ontstoken tandvlees heet gingivitis. Het is een vroeg stadium van parodontitis, dat uiteindelijk kan leiden tot tandverlies als het niet wordt behandeld. Ontstoken tandvlees is rood, gezwollen en bloedt gemakkelijk als u uw tanden poetst of flost.

Het tandvlees kan geïnfecteerd raken door bacteriën die tandplak veroorzaken. Tandplak is een kleverige substantie die zich elke dag op uw tanden en in uw mond vormt. Het bestaat voornamelijk uit bacteriën die zich voeden met voedseldeeltjes in uw mond, maar het kan ook stukjes suiker uit drank of voedsel, dode cellen van uw tanden en verschillende soorten mondbacteriën bevatten. De bacteriën in tandplak produceren zuren die het tandglazuur vernietigen en het ontstaan van tandbederf vergemakkelijken.

Als ze niet worden behandeld, kunnen de bacteriën van tandplak zich een weg banen naar de diepere lagen van het tandvlees (pockets), waar ze ongecontroleerd groeien en aanzienlijke schade toebrengen aan de onderliggende botstructuur van het kaakbeen.

Ontstoken tandvlees symptomen & oorzaken

Symptomen van ontstoken tandvlees zijn roodheid, zwelling en bloeding. In sommige gevallen kan het ook pijnlijk zijn.

De oorzaak van ontstoken tandvlees is meestal tandplak - een substantie die bestaat uit bacteriën, voedselresten en andere deeltjes. De tandplak hoopt zich op op uw tanden en kan leiden tot tandvleesproblemen als deze niet regelmatig worden verwijderd.

Andere oorzaken van ontsteking zijn:

 • Roken of tabaksgebruik
 • Te hard of te weinig poetsen
 • (Eerdere) parodontitis
 • Droge mond syndroom

Ontstoken tandvlees wat te doen

Ontstoken tandvlees wat te doen

Als u ontstoken tandvlees hebt, zijn er verschillende dingen die u kunt doen om de pijn te verlichten en de genezing te versnellen:

 1. Gebruik een elektrische tandenborstel.
 2. Poets minstens twee keer per dag, maar bij voorkeur na elke maaltijd.
 3. Poets voorzichtig om uw tandvlees niet te beschadigen. Poets niet te hard of te lang.
 4. Gebruik indien mogelijk een tandenborstel met zachte haren en een kleine kop, zoals een elektrische tandenborstel. De kleinere kop maakt het makkelijker voor de borstelharen om tussen uw tanden te komen en onder uw tandvleeslijn, waar de meeste plak zich verstopt - dit helpt voorkomen dat tandvleesproblemen ontstaan!
 5. Stoker één keer per dag voor het slapen gaan tussen uw tanden, zodat u zich ontdoet van voedselresten die overblijven van maaltijden eerder op de dag en die uw tandvlees nog meer kunnen irriteren als ze 's nachts tussen uw tanden blijven zitten terwijl u slaapt! Stokeren na het poetsen verwijdert alle overgebleven voedselresten en vermindert de hoeveelheid bacteriën die ontstekingen in uw mond kunnen veroorzaken, doordat ze de gebieden tussen de tanden kunnen bereiken waar ze gemakkelijker kunnen worden weggespoeld dan wanneer ze vastzitten achter de kiezen eronder.

Ontstoken tandvlees behandelen

Ontsteking is een veel voorkomend probleem bij patiënten met een ongezonde mond. Sommige mensen hebben geen idee dat ze ontstoken tandvlees hebben, maar anderen ervaren symptomen zoals pijn en ongemak bij het eten.

De beste manier om met ontstekingen om te gaan, is voorkomen dat ze ontstaan. Als u gevoelige tanden of gevoelig tandvlees hebt, zorg dan dat u twee keer per jaar uw mondhygiënist bezoekt voor professionele gebitsreiniging en mondonderzoek.

Als u ontstoken tandvlees heeft, zijn hier enkele manieren om het te behandelen:

 • Gebruik een tandenborstel met zachte haren. Een borstel met zachte haren is zachter voor uw tanden dan een harde borstel, die het glazuur kan beschadigen en gevoelig tandvlees kan irriteren.
 • Elke dag stoken. Stoken verwijdert tandplak en voedseldeeltjes tussen uw tanden, wat in sommige gevallen helpt om ontstekingen te verminderen.
 • Poets minstens twee keer per dag. Vaker poetsen helpt voorkomen dat bacteriën zich ophopen op uw tanden en tandvlees, wat na verloop van tijd tot ontstekingen kan leiden als het niet wordt behandeld.