Ontstoken Tandvlees: Oorzaken, Symptomen, Behandelen & Meer!

Ontstoken Tandvlees

Ontstoken tandvlees heet gingivitis. Het is een vroeg stadium van parodontitis, dat uiteindelijk kan leiden tot tandverlies als het niet wordt behandeld. Tandvleesontsteking is rood, gezwollen en bloedt gemakkelijk als u uw tanden poetst of flost.

Het tandvlees kan geïnfecteerd raken door bacteriën die tandplak veroorzaken. Tandplak is een kleverige substantie die zich elke dag op uw tanden en in uw mond vormt. Het bestaat voornamelijk uit bacteriën die zich voeden met voedseldeeltjes in uw mond, maar het kan ook stukjes suiker uit drank of voedsel, dode cellen van uw tanden en verschillende soorten mondbacteriën bevatten. De bacteriën in tandplak produceren zuren die het tandglazuur vernietigen en het ontstaan van tandbederf vergemakkelijken.

Als ze niet worden behandeld, kunnen de bacteriën van tandplak zich een weg banen naar de diepere lagen van het tandvlees (pockets), waar ze ongecontroleerd groeien en aanzienlijke schade toebrengen aan de onderliggende botstructuur van het kaakbeen.

Ontstoken tandvlees

Wat is ontstoken tandvlees?

Tandvleesontsteking, ook wel gingivitis genoemd, is een ontsteking van het tandvlees. Het wordt veroorzaakt door bacteriën in de tandplak die zich ophopen rondom en tussen de tanden en kiezen. Tandplak is een kleverig laagje dat bestaat uit bacteriën, voedselresten en speeksel en dat zich vormt op tanden en kiezen. Als tandplak niet regelmatig wordt verwijderd door middel van tandenpoetsen en flossen, kan het leiden tot tandvleesontsteking.

Oorzaken ontstoken tandvlees

Oorzaken ontstoken tandvlees

Er zijn verschillende oorzaken van tandvleesontsteking, waarvan de meest voorkomende een slechte mondhygiëne is. Hierdoor hoopt zich tandplak op tussen de tanden en op het tandvlees, waardoor bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen en ontstekingen kunnen veroorzaken. Andere oorzaken van tandvleesontsteking zijn onder meer:

 • Tandsteen: Tandplak kan zich ophopen en verkalken tot tandsteen, dat moeilijk te verwijderen is met alleen tandenpoetsen. Tandsteen kan ook bijdragen aan de ontwikkeling van tandvleesontsteking.
 • Roken: Roken kan bijdragen aan tandvleesontsteking en kan het genezingsproces vertragen.
 • Hormonale veranderingen: Hormonale veranderingen, zoals tijdens de zwangerschap of menopauze, kunnen leiden tot tandvleesontsteking.
 • Medicijnen: Sommige medicijnen kunnen leiden tot een droge mond, wat kan bijdragen aan de ontwikkeling van tandvleesontsteking.
 • Diabetes: Diabetespatiënten hebben meer kans op tandvleesontsteking vanwege een verminderde weerstand tegen infecties.
 • Slechte voeding: Een dieet dat arm is aan voedingsstoffen kan bijdragen aan tandvleesontsteking.
 • Erfelijkheid: Soms kan tandvleesontsteking een genetische oorzaak hebben.

Het is belangrijk om regelmatig naar de mondhygiënist te gaan voor mondonderzoek (controle) en advies over een goede mondhygiëne, en om eventuele problemen met tandvleesontsteking snel te laten behandelen.

Ontstoken tandvlees symptomen

Tandvleesontsteking kan verschillende symptomen veroorzaken, zoals:

 • Rood en gezwollen tandvlees: Tandvleesontsteking kan er rood en gezwollen uitzien in vergelijking met gezond tandvlees dat roze van kleur is.
 • Bloeden bij het tandenpoetsen of flossen: Bloeden tijdens het tandenpoetsen of flossen kan een teken zijn van tandvleesontsteking.
 • Slechte adem: Tandvleesontsteking kan leiden tot een slechte adem, ook wel halitose genoemd.
 • Tandvleesrecessie: Als het tandvlees zich terugtrekt van de tanden, kan dit wijzen op tandvleesontsteking.
 • Pijn bij het kauwen: Tandvleesontsteking kan leiden tot pijn tijdens het kauwen of bij het eten van bepaalde voedingsmiddelen.
 • Losse tanden: In gevorderde gevallen van tandvleesontsteking kunnen tanden los komen te zitten.

Als u een of meer van deze symptomen opmerkt, is het belangrijk om een afspraak te maken met uw mondhygiënist voor een professionele beoordeling en behandeling. Tandvleesontsteking kan worden behandeld en als het vroeg wordt opgemerkt, kan het ook worden voorkomen. Een goede mondhygiëne, zoals regelmatig tandenpoetsen en flossen, kan helpen om tandvleesontsteking te voorkomen.

Ontstoken tandvlees behandelen

De behandeling van tandvleesontsteking hangt af van de ernst van de ontsteking. In het algemeen zijn er verschillende stappen die genomen kunnen worden om tandvleesontsteking te behandelen:

 • Verbeteren van de mondhygiëne: Een goede mondhygiëne is essentieel bij de behandeling van tandvleesontsteking. Dit betekent minimaal twee keer per dag tandenpoetsen met een zachte tandenborstel en tandpasta met fluoride en regelmatig flossen.
 • Professionele gebitsreiniging: Een professionele gebitsreiniging bij de mondhygiënist kan helpen om tandplak en tandsteen te verwijderen en ontstekingen te verminderen.
 • Antibiotica: In sommige gevallen kan de mondhygiënist antibiotica voorschrijven om de ontsteking te behandelen.
 • Chirurgische behandeling: In gevallen van gevorderde parodontitis kan een chirurgische behandeling nodig zijn om de ontsteking te behandelen.

Het is belangrijk om de oorzaak van de ontsteking aan te pakken om te voorkomen dat het terugkeert. Dit betekent het verbeteren van de mondhygiëne en het stoppen met roken als u rookt. Ook het verminderen van stress, het verbeteren van uw dieet en het regelmatig bezoeken van de mondhygiënist kunnen helpen om tandvleesontsteking te voorkomen en te behandelen.

Wat te doen tegen ontstoken tandvlees?

Ontstoken tandvlees tips

Om van tandvleesontsteking af te komen, is het belangrijk om de onderliggende oorzaak van de ontsteking aan te pakken. Hier zijn een paar stappen die u kunt nemen om tandvleesontsteking te behandelen:

 • Verbeter uw mondhygiëne: Zorg ervoor dat u uw tanden minimaal twee keer per dag poetst en dagelijks flosst om tandplak te verwijderen en de oorzaak van de ontsteking aan te pakken.
 • Vermijd roken: Roken kan bijdragen aan tandvleesontsteking en het genezingsproces vertragen. Als u rookt, overweeg dan om te stoppen of zoek hulp om te stoppen.
 • Verminder stress: Stress kan uw immuunsysteem beïnvloeden en het risico op tandvleesproblemen verhogen. Probeer stress te verminderen door middel van meditatie, yoga of andere ontspanningstechnieken.
 • Eet gezond: Een gezond dieet dat rijk is aan groenten en fruit kan helpen om tandvleesproblemen te voorkomen. Vermijd suikerhoudende en zure voedingsmiddelen die het tandglazuur kunnen aantasten.
 • Maak een afspraak met uw mondhygiënist: Als u symptomen van tandvleesontsteking ervaart, maak dan een afspraak met uw mondhygiënist voor een professionele beoordeling en behandeling.

Het is belangrijk om tandvleesontsteking serieus te nemen en het zo snel mogelijk te behandelen om verdere complicaties te voorkomen. Raadpleeg uw mondhygiënist als u symptomen van tandvleesontsteking ervaart en volg hun advies op voor de beste behandeling en preventie.

Tandpasta voor ontstoken tandvlees

Er zijn speciale tandpasta's op de markt die zijn ontworpen om te helpen bij het verminderen van tandvleesontsteking. Deze tandpasta's bevatten vaak antibacteriële en ontstekingsremmende ingrediënten, zoals triclosan, chloorhexidine of natriumfluoride. Hier zijn een paar populaire merken tandpasta die kunnen helpen bij tandvleesontsteking:

 • Parodontax Tandpasta: Deze tandpasta bevat 70% gespecialiseerde ingrediënten en helpt bij het bestrijden van tandplak en tandvleesaandoeningen.
 • Corsodyl Tandpasta: Deze tandpasta bevat 0,2% chloorhexidine en helpt bij het verminderen van tandvleesontsteking.
 • Sensodyne Proglasur Multi-Action Tandpasta: Deze tandpasta bevat natriumfluoride en helpt bij het beschermen van het glazuur van de tanden en het voorkomen van tandvleesaandoeningen.

Het is belangrijk om te onthouden dat het gebruik van tandpasta alleen niet voldoende is om tandvleesontsteking te behandelen. U moet uw mondhygiëne ook verbeteren door regelmatig te poetsen, flossen en mondwater te gebruiken. Raadpleeg uw mondhygiënist als u vragen heeft over welke tandpasta het beste voor u is.

Hoe lang duurt ontstoken tandvlees?

De duur van tandvleesontsteking kan variëren afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de ontsteking. In de meeste gevallen zal de ontsteking afnemen en zal het tandvlees binnen 2 weken weer normaal aanvoelen en er gezond uitzien als u uw mondhygiëne verbetert en eventueel een professionele gebitsreiniging ondergaat.

Als de ontsteking echter niet wordt behandeld en de oorzaak van de ontsteking aanwezig blijft, kan het leiden tot een meer ernstige vorm van tandvleesaandoeningen, zoals parodontitis. In gevallen van parodontitis kan de ontsteking enkele weken tot maanden duren en kan het behandelingen zoals een diepe reiniging of chirurgie vereisen.

Het is belangrijk om tandvleesontsteking serieus te nemen en het zo snel mogelijk te behandelen om verdere complicaties te voorkomen. Raadpleeg uw mondhygiënist als u symptomen van tandvleesontsteking ervaart en volg het advies op voor de beste behandeling en preventie.

Wat te doen bij ontstoken tandvlees verstandskies?

Tandvleesontsteking rondom een verstandskies kan vaak voorkomen, omdat deze kiezen vaak niet volledig kunnen doorbreken en dus gedeeltelijk bedekt blijven door tandvlees. Dit kan leiden tot de opbouw van voedselresten en bacteriën, wat op zijn beurt kan leiden tot tandvleesontsteking.

Het is belangrijk om tandvleesontsteking rondom uw verstandskies serieus te nemen en het zo snel mogelijk te behandelen om verdere complicaties te voorkomen. Raadpleeg uw mondhygiënist als u symptomen van tandvleesontsteking ervaart en volg het advies op voor de beste behandeling en preventie.

Kan ontstoken tandvlees vanzelf weggaan?

Hoewel milde gevallen van tandvleesontsteking soms vanzelf kunnen verdwijnen, is het belangrijk om de oorzaken van de ontsteking aan te pakken om te voorkomen dat het probleem verergert. Als de oorzaak van de ontsteking niet wordt aangepakt, kan de ontsteking chronisch worden en leiden tot verlies van tanden en botweefsel in de kaak.

Als u vermoedt dat u tandvleesontsteking heeft, is het daarom belangrijk om onmiddellijk actie te ondernemen door uw mondhygiëne te verbeteren en eventueel professionele hulp te zoeken bij een mondhygiënist. Behandelingen zoals professionele reiniging, antibioticatherapie en chirurgie kunnen nodig zijn, (afhankelijk van de ernst van de ontsteking). Het is dus niet aan te raden om te wachten tot de ontsteking vanzelf weggaat.

Hoe gevaarlijk is ontstoken tandvlees?

Tandvleesontsteking kan gevaarlijk zijn als het niet tijdig wordt behandeld. Het kan leiden tot schade aan het tandvlees, kaakbot en kan uiteindelijk leiden tot het verlies van tanden. Bovendien zijn er aanwijzingen dat tandvleesontsteking een verband heeft met andere gezondheidsproblemen, zoals hartziekten, beroertes, diabetes en zwangerschapscomplicaties.

Als de ontsteking zich verder ontwikkelt tot parodontitis, kan het schadelijke bacteriën in de bloedbaan vrijgeven, wat kan leiden tot een systemische ontstekingsreactie in het lichaam en kan bijdragen aan de ontwikkeling van chronische aandoeningen zoals diabetes en hartziekten.

Daarom is het belangrijk om tandvleesontsteking serieus te nemen en zo snel mogelijk te behandelen om verdere schade aan uw mondgezondheid te voorkomen en mogelijke complicaties te vermijden. Een goede mondhygiëne, regelmatige controles en professionele reiniging kunnen helpen om tandvleesontsteking te voorkomen en te behandelen.

Huismiddel tegen ontstoken tandvlees

Er zijn een aantal huismiddelen die kunnen helpen bij het verminderen van tandvleesontsteking. Hier zijn een paar huismiddelen die u kunt proberen:

 • Warm zout water: Spoelen met warm zout water kan helpen bij het verminderen van ontsteking en het bevorderen van genezing. Meng een theelepel zout in een glas warm water en spoel gedurende 30 seconden tot een minuut.
 • Kamillethee: Kamillethee heeft ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen bij het verminderen van tandvleesontsteking. Maak een kopje kamillethee en laat het afkoelen. Spoel uw mond met de afgekoelde thee.
 • Kurkuma: Kurkuma heeft antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen bij het verminderen van tandvleesontsteking. Maak een pasta van kurkuma en water en breng deze aan op het ontstoken gebied. Laat het 10 minuten zitten en spoel daarna af.
 • Tea tree olie: Tea tree olie heeft antibacteriële eigenschappen die kunnen helpen bij het verminderen van tandvleesontsteking. Breng een druppel tea tree olie aan op uw tandenborstel en poets uw tanden en tandvlees voorzichtig. Spoel uw mond daarna met water.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze huismiddelen alleen bedoeld zijn als tijdelijke verlichting van de symptomen. U moet nog steeds uw mondhygiëne verbeteren en regelmatig een mondhygiënist raadplegen voor professionele behandeling en advies.

Is zout goed voor ontstoken tandvlees?

Ja, zout kan helpen bij het verminderen van tandvleesontsteking. Zout heeft namelijk een ontstekingsremmende werking en kan helpen om de zwelling te verminderen en bacteriën te bestrijden.