Parodontale behandeling: kosten, pijn & verdoving

Parodontale behandeling

Parodontale behandeling is een procedure die wordt uitgevoerd om het tandvlees en de ondersteunende structuren van de tanden te redden. Dit omvat het herstel van het bot en de zachte weefsels die verantwoordelijk zijn voor het op zijn plaats houden en ondersteunen van uw tanden.

Parodontitis is een ernstig gezondheidsprobleem dat kan leiden tot tandverlies als het niet goed wordt behandeld. Het wordt veroorzaakt door bacteriën die tandplak op uw tanden vormen. Als u niet regelmatig poetst en flost, hopen de bacteriën zich op en veroorzaken ontstekingen en schade aan uw tandvlees. De bacteriën produceren ook gifstoffen die uw tandvlees irriteren en ervoor zorgen dat het gemakkelijk gaat bloeden wanneer u poetst of flost. Als deze aandoening onbehandeld blijft, kan ze na verloop van tijd verergeren en uiteindelijk leiden tot tandverlies.

Het doel van parodontale behandeling is om zoveel mogelijk tandplak rond elke afzonderlijke tand te verwijderen, zodat de resterende bacteriën geen verdere schade of ontstekingen in het tandvlees zelf kunnen veroorzaken. Het kan ook nodig zijn om een deel van het geïnfecteerde weefsel rondom elke tand te verwijderen om parodontitis goed te kunnen behandelen.

Parodontale behandeling kosten

De kosten van een parodontale behandeling zijn afhankelijk van de ernst van uw parodontale aandoening. De behandeling kan variëren van eenvoudig schrapen en wortelschaven tot meer invasieve procedures zoals flapoperaties of transplantaties van het tandvlees. Als u ernstige parodontitis heeft, is het mogelijk dat u een volledige extractie van de mond moet ondergaan. Hierbij worden al uw tanden verwijderd en vervangen door een kunstgebit of tandheelkundige implantaten. Bekijk onze pagina voor de huidige tarieven.

Is een parodontale behandeling pijnlijk?

Ja, parodontale behandeling is pijnlijk. Het doel van parodontale behandeling is om de ontsteking in de weefsels en het bot rond de tanden te verminderen. Dit kan worden bereikt met scaling en root planing, of andere methoden. Bij scaling en rootplaning gebruikt uw mondhygiënist handinstrumenten om plak en tandsteen die zich op uw tanden hebben opgehoopt voorzichtig te verwijderen. Hoewel dit meestal een comfortabele procedure is, kan het ongemak veroorzaken als er verwondingen of gevoelige plekken in uw mond zijn.

Als u pijn ervaart tijdens uw bezoek aan de mondhygiënist, laat het haar dan meteen weten, zodat zij u kan helpen er goed mee om te gaan. Het is belangrijk dat u zich tijdens de behandeling op uw gemak voelt, zodat u uw mondverzorging thuis kunt voortzetten tussen de bezoeken aan uw mondhygiënist door.

Parodontale behandeling verdoving

De beslissing om tijdens een parodontale behandeling verdoving te gebruiken, moet door de patiënt en zijn mondhygiënist worden genomen op basis van hun comfortniveau. Uw mondhygiënist zal de mogelijkheden met u bespreken en samen kunt u bepalen wat voor u het beste is.

Het gebruik van plaatselijke verdoving is voor de meeste patiënten een goede optie. De procedure is minder pijnlijk en gemakkelijker te verdragen als het gebied verdoofd is. Plaatselijke verdoving kan worden toegediend met een naald (ik geef de voorkeur aan deze methode) of met een spray. U mag geen ongemak voelen tijdens de injectie of het aanbrengen van de verdoving, maar achteraf kan er wat licht prikken.

Als u geen verdoving wilt, is het nog steeds mogelijk om een parodontale behandeling uit te voeren zonder verdoving. Houd in dat geval rekening met iets meer ongemak dan bij plaatselijke verdoving. Mogelijk moet u na uw afspraak ook pijnstillers nemen om u te helpen de dag door te komen totdat uw lichaam de medicijnen uit uw tandvlees en mond heeft opgenomen.