Brug voor Tanden:
Kosten, Plaatsen, Schoonmaken & Meer!

Een brug voor tanden is een tandheelkundige oplossing die wordt gebruikt om een of meerdere ontbrekende tanden te vervangen. Het invullen van open ruimtes in het gebit is belangrijk, niet alleen voor het uiterlijk, maar ook om de juiste functie van het gebit te behouden. Een goed geplaatste tandbrug helpt je om weer te kunnen kauwen, praten en lachen zonder zorgen over de open ruimte in je gebit.

Wanneer tanden ontbreken, kunnen omliggende tanden verschuiven en kan zelfs de vorm van het gezicht veranderen door een gebrek aan ondersteuning. Een brug zorgt ervoor dat deze gaten worden opgevuld en voorkomt dat omliggende tanden naar de open ruimte toe bewegen, wat de gezondheid van je gehele gebit bevordert. Met een tandbrug worden de ontbrekende tanden vervangen door een kunsttand die stevig verankerd is aan de aangrenzende tanden of implantaten.

Bij het kiezen van een tandbrug komen veel vragen kijken, zoals de kosten, de procedure, het onderhoud en de levensduur. In dit artikel behandelen we de belangrijkste informatie over tandbruggen om je te helpen een weloverwogen beslissing te nemen en je voor te bereiden op wat je kunt verwachten.

Brug voor Tanden

Hoeveel kost een brug voor tanden?

De kosten voor een brug voor tanden variëren, afhankelijk van factoren zoals het aantal ontbrekende tanden, de gebruikte materialen en de tandheelkundige praktijk. In Nederland liggen de gemiddelde kosten voor een eenvoudige brug tussen de €700 en €2.500. De prijs kan stijgen naarmate er meer tanden overbrugd moeten worden of er extra behandelingen nodig zijn, zoals een wortelkanaalbehandeling of tandvleesbehandeling voorafgaand aan de plaatsing.

Verzekeringen kunnen deze kosten deels dekken, vooral als er een aanvullende tandartsverzekering is. Het is altijd raadzaam om vooraf te informeren bij de tandarts en de zorgverzekeraar.

Hoe zit een brug vast?

Een brug zit stevig vast door verankering aan de aangrenzende tanden of, indien nodig, implantaten. De brug bestaat uit een kunsttand (ook wel pontic genoemd) en wordt ondersteund door kronen die aan de naburige tanden worden vastgelijmd. Voor een sterke hechting moet de tandarts deze pijler-elementen eerst prepareren. De lijm waarmee de brug wordt vastgezet, is speciaal ontwikkeld om langdurige stevigheid te garanderen.

Hoe gaat een brug in je mond?

Het plaatsen van een brug gebeurt in verschillende fasen. Eerst worden de naburige tanden geslepen, zodat de kronen goed passen. Vervolgens neemt de tandarts een afdruk van je gebit, die dient als mal voor de op maat gemaakte brug. Bij een volgende afspraak wordt de brug gepast, en als deze goed zit, wordt hij permanent vastgezet met tandheelkundige cement. Deze procedure zorgt ervoor dat de brug perfect aansluit op je gebit.

Hoe ziet een brug in je mond eruit?

Een tandbrug ziet eruit als een natuurlijke tand of groep tanden. Het kunsttandelement in de brug wordt meestal gemaakt van tandkleurige materialen, zoals porselein of keramiek, waardoor het goed aansluit bij de natuurlijke kleur van je gebit. De brug is ontworpen om niet op te vallen en naadloos in de rest van je gebit over te lopen, zodat je glimlach er natuurlijk uitziet.

Hoe lang gaat een brug tanden mee?

De levensduur van een tandbrug hangt sterk af van de mondhygiëne en de kwaliteit van de gebruikte materialen. Gemiddeld gaat een brug 10 tot 15 jaar mee. Door dagelijks goed te poetsen, te flossen en regelmatig een tandartscontrole te ondergaan, kun je de levensduur van de brug verlengen. Ook kan het vermijden van zeer harde of plakkerige voedingsmiddelen helpen om de brug langer in goede conditie te houden.

Wat mag je niet eten met een brug?

Met een tandbrug is het verstandig om voorzichtig te zijn met harde en plakkerige voedingsmiddelen. Denk aan noten, harde snoepjes en kauwgom, die druk kunnen uitoefenen op de brug en deze mogelijk losser kunnen maken. Ook ijsblokjes kauwen wordt afgeraden, aangezien dit kan leiden tot schade aan zowel de brug als de natuurlijke tanden.

Kan een brug loskomen?

Hoewel een tandbrug stevig wordt bevestigd, kan deze soms loskomen door slijtage, tandbederf in de pijlers of door druk van harde etenswaren. Regelmatige tandartscontroles helpen om de stabiliteit van de brug te waarborgen en beginnende problemen snel aan te pakken. Bij een loszittende brug is het belangrijk om zo snel mogelijk naar de tandarts te gaan om verdere schade te voorkomen.

Is een brug plaatsen pijnlijk?

Het plaatsen van een tandbrug gebeurt onder plaatselijke verdoving, waardoor je tijdens de behandeling geen pijn zult voelen. Na de procedure kan er wat gevoeligheid optreden in het behandelde gebied. Deze lichte pijn verdwijnt meestal binnen enkele dagen en kan indien nodig met pijnstillers worden verlicht. Een tijdelijke brug kan ook extra bescherming en comfort bieden totdat de definitieve brug is geplaatst.

Hoeveel tanden kan een brug overbruggen?

Een tandbrug kan één of meerdere ontbrekende tanden vervangen, maar is meestal beperkt tot een overbrugging van drie tanden voor stabiliteit. Bij grotere gaten kan een tandarts implantaten aanbevelen als ankers of zelfs als een betere, stabielere oplossing. Bij twijfel kan een specialist advies geven over de meest geschikte oplossing voor jouw situatie.

Hoe reinig je onder je tanden als je een brug hebt?

Om de ruimte onder de brug schoon te houden, wordt het gebruik van flossdraad, een waterflosser of interdentale borsteltjes aanbevolen. Dit helpt tandplak en voedselresten te verwijderen en tandvleesproblemen te voorkomen. Ook een dagelijkse spoeling met mondwater kan helpen om bacteriën te verwijderen en je mond fris en gezond te houden.

Kan er voedsel onder een brug terechtkomen?

Ja, voedsel kan soms onder een brug terechtkomen, vooral als er kleine ruimtes zijn tussen de brug en het tandvlees. Regelmatig reinigen met speciale hulpmiddelen voorkomt dat voedselresten vast blijven zitten en beschermt tegen ontstekingen.

Hoe houd je een brug schoon?

Een goede mondhygiëne is essentieel voor het behoud van een tandbrug. Poets minstens twee keer per dag je tanden en gebruik flosdraad, een waterflosser of interdentale borsteltjes om het gebied rondom en onder de brug schoon te houden. Door regelmatig naar de tandarts te gaan voor een controle voorkom je tandplak, tandsteenopbouw en andere problemen die de levensduur van de brug kunnen verkorten.

Wat is beter dan een brug?

In sommige gevallen is een tandimplantaat een betere keuze dan een brug, vooral bij meerdere ontbrekende tanden of bij versleten omliggende tanden. Implantaten zijn verankerd in het kaakbot, waardoor er geen omliggende tanden beslepen hoeven te worden. Het kaakbot blijft bovendien beter behouden doordat het implantaat als wortel dient. Bespreek altijd met de tandarts welke optie voor jou het beste is.

Kan ik een brug krijgen als er sprake is van botverlies?

Bij licht botverlies is het mogelijk om een brug te krijgen. Echter, bij aanzienlijk botverlies kan een bottransplantatie of een andere behandeling nodig zijn om voldoende ondersteuning te bieden. Het is raadzaam om in overleg met een kaakchirurg of tandarts een passende oplossing te kiezen, afhankelijk van je botstructuur.

Wat moet je niet doen met een tijdelijke brug?

Een tijdelijke brug is kwetsbaarder dan een permanente brug, waardoor voorzichtigheid geboden is. Vermijd harde en plakkerige voedingsmiddelen en zorg ervoor dat je zachtjes poetst rondom de tijdelijke brug. Deze tijdelijke brug biedt bescherming en functionaliteit tot de definitieve brug geplaatst kan worden.

Wat zijn de voor- en nadelen van een brug?

Voordelen:

  • Een tandbrug herstelt zowel de esthetiek als de functie van je gebit en helpt bij het behoud van de positie van omliggende tanden.
  • Het is vaak sneller te plaatsen dan implantaten en kan een goede optie zijn bij enkele ontbrekende tanden.

Nadelen:

  • De omliggende tanden moeten vaak worden beslepen om de brug te verankeren, wat hun sterkte kan verminderen.
  • Daarnaast vereist een brug meer onderhoud en kan deze (afhankelijk van de mondhygiëne) sneller vervangen moeten worden dan een implantaat.

Wat is de levensduur van een brug?

Een goed onderhouden tandbrug kan 10 tot 15 jaar meegaan, en soms zelfs langer. Door je brug dagelijks te reinigen, regelmatig een tandarts te bezoeken en voorzichtig te zijn met je dieet kun je de levensduur van je tandbrug aanzienlijk verlengen.

Neem contact met ons op

06 – 38 38 70 30
info@mondzorgutrechtzuid.nl

Stel uw vraag

Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.

    Naam

    E-mailadres

    Telefoonnummer

    Onderwerp

    Uw vraag

    Onze contactgegevens

    Mondhygiënepraktijk Utrecht Zuid
    Europaplein 352
    3526 WG Utrecht

    Openingstijden
    Maandag : 08:00 – 17:00
    Dinsdag : 08:00 – 17:00
    Woensdag : 08:00 – 17:00
    Donderdag : 11:00 – 17:00
    Vrijdag : 08:00 – 17:00
    NVM Mondhygienisten Logo

    © Alle rechten voorbehouden – Mondzorg Utrecht Zuid | Website met liefde ontworpen & marketing door Furkan Kizilbayir

    © Alle rechten voorbehouden – Mondzorg Utrecht Zuid | Website met liefde ontworpen door Furkan Kizilbayir