Tandsteen verwijderen: Alles wat u moet weten

Tandsteen verwijderen

Tandsteen verwijderen is een procedure om de verharde minerale afzettingen (tandplaque) op het tandoppervlak te verwijderen. De procedure maakt gebruik van ultrasone instrumenten om het tandsteen af te breken en van de tanden te verwijderen.

Tandsteen kan leiden tot tandvleesproblemen, tandbederf en een slechte adem. Om deze complicaties te voorkomen, is het belangrijk om uw tanden regelmatig door uw mondhygiënist te laten reinigen.

Het proces omvat het gebruik van ultrasone instrumenten om tandsteen af te breken en van uw tanden te verwijderen. Het is een veilige, pijnloze procedure die slechts 30 minuten duurt.

De beste manier om de opbouw van tandsteen te voorkomen is tweemaal daags poetsen en eenmaal daags stokeren. Maar als u nalatig bent geweest of gewoon hulp nodig hebt om uw mond schoon te houden, overleg dan met uw mondhygiënist of u in aanmerking komt voor een gebitsreiniging of ultrasone scaling.

Wat kost tandsteen verwijderen?

De kosten van tandsteen verwijderen zijn afhankelijk van de tijd. Wij rekenen per 5 minuten, met een minimum van 30 minuten. Kijk op onze pagina voor de actuele tarieven. De kosten zijn ook te vinden op de website van NZA, hier staan ze vast en zijn we volledig gedekt.

Hoe vaak tandsteen laten verwijderen?

De frequentie van uw mondhygiënist bezoeken hangt af van uw behoeften op het gebied van mondhygiëne.

Bij een goede mondhygiëne hoeft u misschien maar om de zes maanden naar de mondhygiënist. Maar als uw tanden tekenen van tandbederf of tandvleesproblemen vertonen, dan moet u misschien vaker langsgaan.

Gaatjes en tandvleesproblemen kunnen namelijk tot andere problemen leiden als ze niet worden behandeld. De beste manier om deze problemen te voorkomen is door regelmatige controles en gebitsreinigingen bij uw mondhygiënist.

Dit is wat u bij elke afspraak kunt verwachten:

  • Bij de eerste afspraak onderzoekt de mondhygiënist uw tanden en tandvlees op tekenen van tandbederf of tandvleesproblemen. Als er problemen zijn, bespreekt hij de behandelmogelijkheden met u en doet hij aanbevelingen op basis van uw individuele behoeften.
  • Bij toekomstige afspraken controleert de mondhygiënist eventuele eerdere problemen en controleert hij of alles goed gaat voordat hij over zes maanden (of een andere afgesproken periode) weer een afspraak maakt.

Wat gebeurt er als je tandsteen niet verwijderd?

Tandsteen

Als u tandsteen niet verwijdert bij de mondhygiënist, riskeert u verdere schade aan uw tandvlees en tanden. Dit kan leiden tot bloedingen en pijn, waardoor een uitgebreidere behandeling nodig is.

Tandsteen ontwikkelt zich vaak tussen bezoeken aan de mondhygiënist door, dus het is belangrijk om regelmatig op controle te komen. Als u een probleem heeft met de opbouw van tandsteen, kunt u het beste zo snel mogelijk naar de mondhygiënist gaan.

Als het niet wordt behandeld, kan tandsteen een infectie veroorzaken die parodontitis wordt genoemd. Dit wordt veroorzaakt door bacteriën in tandplak die zich vasthechten aan het oppervlak van uw tanden en een infectie vormen in het tandvlees. Als dit lange tijd onbehandeld blijft, kan het leiden tot ernstige problemen zoals tandverlies en zelfs hartziekten!

Als u tandsteen niet verwijdert bij de mondhygiënist, kunnen de bacteriën tandvleesproblemen en tandbederf veroorzaken.

Onbehandeld tandsteen kan leiden tot:

  • Tandvleesontsteking (gingivitis). Tandsteen kan de tandvleeszakken blokkeren die normaal gesproken het vocht uit uw tandvlees afvoeren. Wanneer dit gebeurt, groeien er bacteriën onder uw tandvlees en veroorzaken ontstekingen, roodheid en bloedingen.
  • Tandbederf (cariës). Bacteriën in tandsteen vormen een warme, vochtige omgeving voor bacteriën die tandbederf veroorzaken.
  • Droge mond (xerostomie). Een droge mond wordt veroorzaakt door een gebrek aan speeksel in uw mond als u zelf niet genoeg aanmaakt of als uw speekselklieren niet goed werken door medicijnen of andere gezondheidsproblemen. Speeksel helpt bij het wegspoelen van voedselresten en houdt de tanden schoon door de zuren te neutraliseren die bacteriën in tandplak produceren. Zonder behandeling kan een droge mond leiden tot tandbederf en een slechte adem.

Waarom krijg ik zo snel tandsteen?

Het antwoord hangt af van verschillende factoren. De eerste is de hoeveelheid tandplak die zich in uw mond ophoopt. Tandplak bestaat uit bacteriën, voedseldeeltjes en speeksel. Wanneer u eet of drinkt, blijven voedseldeeltjes tussen uw tanden hangen en vormen ze een kleverig laagje dat tandplak wordt genoemd. Op dit laagje groeien bacteriën, die onbehandeld tandbederf kunnen veroorzaken. Als u niet elke dag poetst en stokert, kan tandplak zich op uw tanden ophopen en verharden tot tandsteen.

Tandsteen kan ook vast komen te zitten tussen de tanden en onder het tandvlees, waar het tandvleesproblemen, ontstekingen en bloedend tandvlees kan veroorzaken. Mensen met een slecht dieet of die hun gebit thuis niet goed verzorgen, hebben meer kans op tandsteenvorming.

Het is belangrijk om minstens twee keer per dag te poetsen en één keer per dag te stokeren om tandsteenvorming in uw mond te voorkomen.